Visszaút nincs, helyreállás lehet

Visszaút nincs, helyreállás lehetAz abortusz egyenes következménye az úgynevezett Post Abortion Syndrome, vagyis az abortusz utáni szindróma. Ennek létezését, valamint lefolyását nem csak a végzetes döntést meghozó kismamáknak kell ismernie, de a dilemmában lévő anyukáknak is egyaránt. A választás szabadsága ugyanis nem más, mint ismerni a választási lehetőségekkel járó következményeket is. Sok esetben az információhoz való hozzáférés és a valódi döntési lehetőségek ismerete már későn valósul meg. Ilyenkor sokkal nehezebb út vár az anyukára. Az abortusz alapvetően egy hazugságra épül. Azt állítja, hogy ha a kismama megszabadul a nem várt magzattól, és „eltünteti a nyomokat”, akkor megoldódik a probléma, és minden mehet tovább ugyanúgy, mint azelőtt. Az emberi lélek és test azonban nem így működik.

 

Egy gyermek életének tudatos megszakítása kivétel nélkül mindig nyomot hagy maga után. A legfőbb konfliktus tehát a láthatóban és a láthatatlanban lezajló disszonancia. Azaz pocak és baba nincs, sokszor a környezet semmit nem tud a megszakított terhesség létezéséről. Fájdalom és üresség marad csupán, amit még csak érezni sem volna szabad, hiszen pont az volt a cél, hogy minden maradjon a régiben. Az abortusz utáni szindróma a poszttraumás stressz szindróma egyik speciális fajtája. Ebben az esetben a traumatikus élmény nem más, mint maga a magzat elvesztése. Ezen a ponton pedig egy veszteségélmény feldolgozásaként gyászmunkához hasonlíthatjuk a PAS időbeni lefolyását. A jól ismert gyászfolyamat determinált lépései a következők:

  1. Tagadás, harag, „miért?”, alkudozás, depresszió, önsajnálat, elfogadás. Ezeken a lépéseken végigmegy egy magzatát nem vállaló édesanya is. A tagadás fázisa időtartamban a legváltozatosabb. Ilyenkor ugyanis olyan fájdalmas lenne szembenézni a ténnyel, hogy valóban véget ért egy emberi élet, hogy egyszerűbb nem gondolni rá. Amint jönnének a vádló gondolatok, a klasszikus tagadó lefojtja érzéseit. Például: „Az nem gyermek volt, csupán egy szövetcsomó.” Vagy: „Nem lett volna jó élete. Nincs elég pénzünk.” Ez a szakasz sajnos hosszú évtizedekre is elnyúlhat. Szélsőséges, de nem egyszeri eset, hogy idős asszony a halála körül néz szembe fájóan őszinte érzéseivel. A harag és alkudozás fázisa egy olyan esetben, ahol az alany nem passzív elszenvedőként éli meg a gyászt, hanem okolja önmagát, nagyon ingatag időszak. Ilyenkor létezik egy „minden normális” alapelv. Egyszerűen nem lehet elkerülni, hogy a fájdalom és tragédia olyannyira közel kerüljön az Édesanyához, amilyen az valójában. A segítségnyújtónak ilyenkor nagy szerepe van a hallgatásban, a támaszban és az érzések felszínre hozatalában. Minél konkrétabban fogalmazódik meg a gyász, minél pontosabban kirajzolódnak az érzelmek, annál könnyebben lehet őket kezelni.
  2. A depresszió szakasza szintén hosszúra nyúlhat, de óvatosan kell bánni a túl gyors szakaszváltásoknál is, hiszen a cél valóban a teljes feldolgozás. Az önsajnálat szakaszában kell megtörténnie a fókuszváltásnak. A múltról a jövő felé kell terelődnie a gondolatoknak. Sokszor ugyanis blokkolt, bénult, motiválatlan állapot rögzül a szembesülést követően. Idővel azonban el kell különíteni a tények felszínre hozatalát a megkötöző önostorozástól.
  3. Az elfogadás szakasza zárja a feldolgozási folyamatot. Ekkor lassan új identitás épül és remény születik arra, hogy minden, ami történt javára váljon a gyászoló Édesanyának. Valóban lehetséges, hogy találkozva az élet alapvető kérdéseivel, látva az elmúlást, tapasztalva a törékenységet, úgy jöjjön ki a traumából a szenvedő, hogy élete új irányt vegyen. Fontos tisztázni, hogy a speciális gyászfolyamat azokra vonatkozik, akik már átestek az abortuszon. A segítő sosem legitimálja a magzatelhajtást, azonban az anya további életét tartja szem előtt.

Egy ilyen témánál, mint az abortusz óhatatlanul szembe kell nézni olyan egyetemes kérdésekkel, minthogy „Mi történik a halál után?” „Kinek a kezében van az élet?”  Hiszen ebből fakad az egész lelki megbetegedés, hogy az Édesanya érzi, hogy valójában nem dönthet életről és halálról. Emiatt a Kiáltás az Életért Egyesület nem titkolt keresztény mivoltára gyakran rákérdeznek a segítségért jövő nők. Hatalmas igényük van ugyanis arra, hogy valamilyen módon azt érezzék, hogy Valaki… Valaki, aki dönthet életről és halálról, megbocsájtotta a bűneiket, és elvette a terheiket. Ilyenkor meggyőződésünk és tapasztalatunk alapján tudunk vallomást tenni arról az egyedüli Istenről, aki arra vár, hogy szerethesse, és terhektől szabaddá tehesse teremtményeit. Hisszük, hogy minden pszichológiai „mankó-tudomány” mellett ez adhat egyedül örömöt és szabadságot.

Kapcsolódó tartalmak

A férfiaknak is FÁJ

Sokan úgy gondolják, az abortusz a nők problémája, s valóban az abortusz következményei közül a legtöbb a nőket érinti. A fizikai következmények természetszerűleg az ő

Tovább olvasom »

A reménység szobra

Néhány évvel ezelőtt Budapesten kaptam egy képet amerikai barátainktól, amely egy szobrot ábrázol: Jézus egy pici babát tart a karjában, s közben másik kezével egy

Tovább olvasom »
Sürgősségi fogamzás(?)gátlás
Fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzás(?)gátlás

Az „esemény” utáni, 72 órán belül bevett sürgősségi tabletták  nagy hormontartalmúak.  Használatának súlyos következményei lehetnek! Nem megfelelő, vagy éppen teljesen hiányzó védekezés esetén szokták igénybe

Tovább olvasom »
Mindenki ezt kérdezi!
Fogamzásgátlás

Megelőzés,…

Megrémít egy váratlan terhesség gondolata? Nem tudod eldönteni milyen fogamzásgátlást válassz?Mit is jelent a megelőzés?Túl sok az információ a médiából és nem tudod mit higgyél,

Tovább olvasom »
Billings módszer
Fogamzásgátlás

Billings módszer

Egy ausztrál házaspár – Evelyn és John Billings –  által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi  orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése.  A módszer alapja az önmegfigyelés.

Tovább olvasom »