Billings módszer

Egy ausztrál házaspár – Evelyn és John Billings –  által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi  orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése. 

A módszer alapja az önmegfigyelés. Mindössze a méhnyakban termelődő nyák változásainak figyelemmel kísérésére és ennek az ismeretnek az alkalmazására van szükség. Megtanulása egyszerű, képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható. A módszer használható családtervezésre: a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, álmeddő panaszok esetén, a menstruációs ciklus követésére és a  női egészség nyomon követésére. Billings úttörőként használta a nyákot az ovuláció meghatározására és családtervezésre. Arra tanítják a nőket, hogy megfigyeljék nyákérzetüket a hüvelynyílásnál, és elsősorban a nedvesség, síkosság érzetére hagyatkozzanak. Ezt ki lehet egészíteni a nyák vizuális vizsgálatával (szín, nyúlékonyság), de mindig az érzet a legfontosabb jel!

Billings módszerMivel természetes módszerről van szó, minden vallás és kultúra részéről elfogadható. Nagy előnye továbbá, hogy ingyenes és egyszerűen alkalmazható, nem kell hozzá semmilyen eszköz. A Billings módszer nagy előnye, hogy a nő termékeny életszakaszának bármely fázisában alkalmazható, függetlenül attól, hogy menstruációs ciklusai szabályosak vagy szabálytalanok. Egyaránt használható serdülőkorban, szoptatás alatt, tabletta abbahagyása után, a változás kora felé haladva. A ciklus szabálytalanságainak nem kell többé rejtélynek lenniük! A Billings módszer alapja az a tudományosan igazolt felfedezés, hogy a méhnyakban termelődő nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele. A tüszőérés megkezdődését a nyák termelődése jelzi – a nyák síkossága, csúszóssága, nyújthatósága mutatja a nőnek, hogy amit érez, az nem hüvelyváladék. A tüsző megrepedését a nyák síkosságának megszűnése jelzi: ennek az az oka, hogy az ovuláció után termelődő sárgatesthormon megváltoztatja a nyák biofizikai jellemzőit. A menstruációs ciklus folyamán a nő egyszer szárazság-, máskor nedvességérzést tapasztal a hüvelybemenetnél. Ez alapján ismeri fel a fogamzóképességet vagy a fogamzás-képtelenséget. A módszer alkalmazása során a feljegyzések készítésével egyértelmű kép nyerhető a ciklus alatti nyáktermelődés változásairól.

Ciklusképek:

Nem fogamzóképes cikluskép (NFK) Általában a nő a menstruációs vérzés után szárazságot érez. Nyák nem látható és nem érezhető. Ezt nevezzük a szárazság alapvetően nem fogamzóképes ciklusképének. Előfordulhat, hogy nincsenek száraz napok a menstruáció után. Kis mennyiségű, sűrű váladék látható, ami ragadós vagy száraz jellegű érzetet kelt. Ezt a napról-napra változatlan nyákot szintén  nem fogamzóképes ciklusképként tartjuk számon.

Billings módszerFogamzóképes cikluskép (FK) Az ovulációhoz vezető változás első jele a termékeny típusú nyák megjelenése. A termékeny szakasz tehát a NFK megváltozásával kezdődik, átlagosan hat nappal az ovuláció előtt. A nő a száraz napok után ragadós, 

A fogamzóképesség csúcspontja Az utolsó nap, amikor a nyák a síkosság érzetét kelti, a ciklus legtermékenyebb napja. Hogy melyik ez a bizonyos utolsó nap, az csak visszatekintve állapítható meg! Ezt a napot a fogamzóképesség csúcspontjának (csúcsnapjának) nevezzük, mert a közösülés ezen a napon vezet a legnagyobb valószínűséggel várandós állapothoz. Fontos tudni, hogy ez nem szükségképpen a legtöbb nyákot mutató nap! Ez gyakran tévedés forrása. A síkosság érzete egy-két nappal tovább tarthat, mint a nyúlós nyák láthatósága, s ez még nagyfokú termékenységet jelez. Az érzet a legfontosabb jel. A „csúcsnap” lényege tehát, hogy ez az utolsó nap, amikor a nyák a hüvelynyílásnál síkos érzetet kelt.

Tüszőrepedés utáni szakasz A csúcsnapi nyákjelet követő három napon át gondosan kell figyelni a nyák jellemzőit. Ha egy bizonytalan csúcspont utáni három napon belül a fogamzóképes típusú nyák újra megjelenik, akkor az ovuláció feltehetőleg késett. Ha az ovuláció megtörtént, akkor a nyák a ciklus hátralevő részében ragadóssá, majd szárazzá válik, akár teljesen megszűnik. A nyák észlelésének módja nagyon egyszerű. Miután a nyák mindig lejut a hüvelynyílásba, nem szükséges sem a hüvelyen belüli, sem a méhnyak vizsgálata, sőt káros, mert a méhnyak érintése megváltoztatja a nyáktermelést, és megzavarja a szeméremtestnél végzett megfigyeléseket. A Billings módszer alapja tehát: önmegfigyelés. E módszer egyik legnagyobb erénye éppen „eszköztelenségében” rejlik, s talán ez az oka annak, hogy sokan – beleértve szakembereket is – nem hisznek benne.

Hogyan figyeljük meg a nyákot? A normális napi tevékenység során a nő felfigyelhet a nedvesség, ragadósság érzetére vagy ennek hiányára (szárazság).

Érzet: A nyák sajátos érzetet kelt a hüvelyen kívüli bőrön. Ez a legfontosabb megfigyelés. Már nagyon kevés, nem látható mennyiségű nyák is meg tudja változtatni az érzetet. Az érzet a legfontosabb jel! Vannak nők, akik ez alapján határozzák meg termékeny napjaikat, a nyák megfigyelése nélkül is.


Billings módszerMegjelenés: Vannak nők, akik fontosnak tartják, hogy megfigyeljék a nyák látható tulajdonságait is. Mivel a vizeletürítés mindenkinél élettani folyamat, így a legegyszerűbb a vulvánál (szeméremtestnél) történő megfigyelés, amely nem igényel külön időt. Vizeletürítés előtt papírzsebkendővel vagy toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Akkor érezhető, hogy van-e síkosság, csúszósság, van-e valamilyen váladék a papíron. Ha van, akkor a síkosság, nyújthatóság dönti el, hogy nyák vagy hüvelyváladék, amit észlelni lehet.

Mikor vizsgáljuk a nyákot?

Naponta, de erre nézve nincs kitüntetett napszak kijelölve. A legtöbb nő, aki a módszert használja, egy idő után automatikusan regisztrálja a nyák milyenségét. Fontos, hogy a nap végén feljegyezzük az érzeteket és a nyák megjelenését, különösen a fogamzóképességre leginkább utaló jelet, amit a nap folyamán tapasztaltunk.

Nyákfeljegyzés készítése

A Billings módszer megtanulásának első és legfontosabb lépése a tudatos elhatározás a nyák (és változásainak) nyomon követésére. Egy hónapos megfigyelés után a nő készen áll a módszer használatára. A gyors és egyszerű tájékozódás érdekében a megfigyelések nyilvántartására színes jelzőcímkéket vezettek be.

Az ovulációs módszer színkódjai: Piros: a vérzés vagy pecsételő vérzés napjaira. Zöld: amikor nem figyeltünk meg nyákot és a szárazság érzetét tapasztaljuk. Fehér: ha megkezdődik a fogamzóképes típusú nyák termelődése. Sárga: a fogamzásképtelenség időszakában, ha a nyák napról-napra ugyanolyan marad az ovuláció előtt. Sárga címkét használunk az ovuláció utáni nyák jelzésére is (ezek a napok terméketlenek, mivel a petesejt elpusztult). Minden este a nyáktáblázatba színes ceruzával jelöljük, amit a nap folyamán tapasztaltunk. Megfigyeléseink eredménye lehet: 1. nincs nyák, 2. van nyák, 3. milyen jellegű a nyák. Egyszerűen saját szavainkkal jegyezzük fel, hogy milyen volt az érzet és megjelenés. Nem szükséges, hogy a leírás mások számára is jelentsen valamit! A megfigyelések rögzítésére először csak piros, zöld és fehér színt használunk. Ezeket egy vagy két ciklus alatt tanulmányozzuk és értelmezzük. (Feljebb 1 hónap!) A tanulási szakasz után kétféle nyáktípust különböztetünk meg: a fogamzóképes típusú fertilis nyákot (fehér színnel jelöljük) és a nem fogamzóképes nyákot (sárga színnel jelöljük). A módszer tanulásának kezdeti hónapjában ajánlatos a közösüléstől való tartózkodás! A mechanikus fogamzásgátló eszközök szintén kerülendők, mivel a méhnyaki nyák jelenlétét az ondófolyadék vagy az együttlét alatt keletkező 

Billings módszer

hüvelyváladék elfedheti. A napi feljegyzések Billings módszersegítik a nyáktípusok adta cikluskép megismerését normális ciklusokban, az ovuláció stressz miatti késésekor, valamint megváltozott élethelyzetek esetén: például szoptatás közben vagy a változás kora felé haladva.

A  NYÁK SZEREPE: • védőbevonatot nyújt a spermiumok számára, • biztosítja energia-szükségletüket, • szűrőként hat: elpusztítja a hibás, sérült spermiumokat, • segíti mozgásukban, vezető csatornákat képezve számukra. Mindez lehetővé teszi, hogy a spermiumok megőrizzék megtermékenyítő-képességüket 3-5 napon át a nő szervezetében. Nyák nélkül gyorsan károsodnak, elpusztulnak. A nyák tehát nélkülözhetetlen a megtermékenyítéshez!

 

Billings módszer

Ha a nyák-jelek nem egyértelműek, a megfigyelést hasznos lehet megvitatni az ovulációs módszer egy képzett oktatójával! Sok nő abbahagyja a napi feljegyzések készítését, miután megbizonyosodik arról, hogy képes a nyákmegfigyelés pontos értelmezésére. Ennek ellenére ajánlatos a feljegyzéseket folytatni, ha a fogamzást biztosan el akarjuk kerülni! Ne törődjünk azzal, ha a nyák jellemzői nem egyeznek másokéval. A termékeny típusú

Billings módszer

nyák hosszabb vagy rövidebb ideig lehet jelen és mennyisége is változó. Minden nő felismeri saját nyákjellegzetességét, amely éppolyan egyedi, mint ő maga! A táblázatkészítés fontos előnye a párok esetében, hogy olyan bizalmas és lényeges megbeszélést eredményezhet, mint a gyermekvállalás kérdése. A módszer velejárója minderről intimen beszélni, ami gyakran javítja a párok kapcsolatát. A férfiak egy része látni akarja a 

Billings módszer

táblázatot, hogy megismerje a nő ciklusát és alkalmazkodhasson hozzá. Ilyen módon segíthetik egymást a „szabályok” betartásában és megoszlik a fogamzás-szabályozás felelőssége, ami a nő számára a megkönnyebbülés érzésével jár. A módszer sikeres használatához tehát nélkülözhetetlen a partnerek együttműködése, a szeretetteljes és állandó kommunikáció verbális és nem verbális formái, amelyek előmozdítják a házastársak összhangját és személyes érettségét. Ez az oka annak, hogy a módszert alkalmazók körében a válások száma minimális.

Kapcsolódó tartalmak

ELVETETNI VAGY MEGTARTANI?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, szükséges ismerni a tényeket, tudni kell, mik az abortusz következményei, mivel kell szembenéznie annak, aki ezt a „megoldást” választja. Azt

Tovább olvasom »

A magzat fejlődése

A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé. A beágyazódásig eltelt időszakban  – 7-10 nap

Tovább olvasom »

Babakelengye

Nincs pénzed babaruhára, kocsira, cumisüvegre? Jó hírünk van! Más mamák gondoltak a te gyermekedre is és elhozták nekünk gyermekeik kinőtt ruháit. Így segíthetünk neked. Ha

Tovább olvasom »

7 évvel később

Az abortuszom után 7 évvel, miután megszületett a kislányom kezdett el mardosni a lelkiismeretfurdalás, hogy mit tettem. A lelkiismeretfurdalásból súlyos bűntudat lett, amihez társult az

Tovább olvasom »

Ingyenes szolgáltatásaink

Egy nem tervezett terhesség nagyon megrázó élmény… Nehéz egyedül végigcsinálni, de az egyes lehetőségeket mérlegelni még nehezebb. Ne engedd, hogy valaki rád erőszakolja az akaratát!

Tovább olvasom »