Billings módszer

Egy ausztrál házaspár – Evelyn és John Billings –  által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi  orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése. 

A módszer alapja az önmegfigyelés. Mindössze a méhnyakban termelődő nyák változásainak figyelemmel kísérésére és ennek az ismeretnek az alkalmazására van szükség. Megtanulása egyszerű, képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható. A módszer használható családtervezésre: a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, álmeddő panaszok esetén, a menstruációs ciklus követésére és a  női egészség nyomon követésére. Billings úttörőként használta a nyákot az ovuláció meghatározására és családtervezésre. Arra tanítják a nőket, hogy megfigyeljék nyákérzetüket a hüvelynyílásnál, és elsősorban a nedvesség, síkosság érzetére hagyatkozzanak. Ezt ki lehet egészíteni a nyák vizuális vizsgálatával (szín, nyúlékonyság), de mindig az érzet a legfontosabb jel!

Billings módszerMivel természetes módszerről van szó, minden vallás és kultúra részéről elfogadható. Nagy előnye továbbá, hogy ingyenes és egyszerűen alkalmazható, nem kell hozzá semmilyen eszköz. A Billings módszer nagy előnye, hogy a nő termékeny életszakaszának bármely fázisában alkalmazható, függetlenül attól, hogy menstruációs ciklusai szabályosak vagy szabálytalanok. Egyaránt használható serdülőkorban, szoptatás alatt, tabletta abbahagyása után, a változás kora felé haladva. A ciklus szabálytalanságainak nem kell többé rejtélynek lenniük! A Billings módszer alapja az a tudományosan igazolt felfedezés, hogy a méhnyakban termelődő nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele. A tüszőérés megkezdődését a nyák termelődése jelzi – a nyák síkossága, csúszóssága, nyújthatósága mutatja a nőnek, hogy amit érez, az nem hüvelyváladék. A tüsző megrepedését a nyák síkosságának megszűnése jelzi: ennek az az oka, hogy az ovuláció után termelődő sárgatesthormon megváltoztatja a nyák biofizikai jellemzőit. A menstruációs ciklus folyamán a nő egyszer szárazság-, máskor nedvességérzést tapasztal a hüvelybemenetnél. Ez alapján ismeri fel a fogamzóképességet vagy a fogamzás-képtelenséget. A módszer alkalmazása során a feljegyzések készítésével egyértelmű kép nyerhető a ciklus alatti nyáktermelődés változásairól.

Ciklusképek:

Nem fogamzóképes cikluskép (NFK) Általában a nő a menstruációs vérzés után szárazságot érez. Nyák nem látható és nem érezhető. Ezt nevezzük a szárazság alapvetően nem fogamzóképes ciklusképének. Előfordulhat, hogy nincsenek száraz napok a menstruáció után. Kis mennyiségű, sűrű váladék látható, ami ragadós vagy száraz jellegű érzetet kelt. Ezt a napról-napra változatlan nyákot szintén  nem fogamzóképes ciklusképként tartjuk számon.

Billings módszerFogamzóképes cikluskép (FK) Az ovulációhoz vezető változás első jele a termékeny típusú nyák megjelenése. A termékeny szakasz tehát a NFK megváltozásával kezdődik, átlagosan hat nappal az ovuláció előtt. A nő a száraz napok után ragadós, 

A fogamzóképesség csúcspontja Az utolsó nap, amikor a nyák a síkosság érzetét kelti, a ciklus legtermékenyebb napja. Hogy melyik ez a bizonyos utolsó nap, az csak visszatekintve állapítható meg! Ezt a napot a fogamzóképesség csúcspontjának (csúcsnapjának) nevezzük, mert a közösülés ezen a napon vezet a legnagyobb valószínűséggel várandós állapothoz. Fontos tudni, hogy ez nem szükségképpen a legtöbb nyákot mutató nap! Ez gyakran tévedés forrása. A síkosság érzete egy-két nappal tovább tarthat, mint a nyúlós nyák láthatósága, s ez még nagyfokú termékenységet jelez. Az érzet a legfontosabb jel. A „csúcsnap” lényege tehát, hogy ez az utolsó nap, amikor a nyák a hüvelynyílásnál síkos érzetet kelt.

Tüszőrepedés utáni szakasz A csúcsnapi nyákjelet követő három napon át gondosan kell figyelni a nyák jellemzőit. Ha egy bizonytalan csúcspont utáni három napon belül a fogamzóképes típusú nyák újra megjelenik, akkor az ovuláció feltehetőleg késett. Ha az ovuláció megtörtént, akkor a nyák a ciklus hátralevő részében ragadóssá, majd szárazzá válik, akár teljesen megszűnik. A nyák észlelésének módja nagyon egyszerű. Miután a nyák mindig lejut a hüvelynyílásba, nem szükséges sem a hüvelyen belüli, sem a méhnyak vizsgálata, sőt káros, mert a méhnyak érintése megváltoztatja a nyáktermelést, és megzavarja a szeméremtestnél végzett megfigyeléseket. A Billings módszer alapja tehát: önmegfigyelés. E módszer egyik legnagyobb erénye éppen „eszköztelenségében” rejlik, s talán ez az oka annak, hogy sokan – beleértve szakembereket is – nem hisznek benne.

Hogyan figyeljük meg a nyákot? A normális napi tevékenység során a nő felfigyelhet a nedvesség, ragadósság érzetére vagy ennek hiányára (szárazság).

Érzet: A nyák sajátos érzetet kelt a hüvelyen kívüli bőrön. Ez a legfontosabb megfigyelés. Már nagyon kevés, nem látható mennyiségű nyák is meg tudja változtatni az érzetet. Az érzet a legfontosabb jel! Vannak nők, akik ez alapján határozzák meg termékeny napjaikat, a nyák megfigyelése nélkül is.


Billings módszerMegjelenés: Vannak nők, akik fontosnak tartják, hogy megfigyeljék a nyák látható tulajdonságait is. Mivel a vizeletürítés mindenkinél élettani folyamat, így a legegyszerűbb a vulvánál (szeméremtestnél) történő megfigyelés, amely nem igényel külön időt. Vizeletürítés előtt papírzsebkendővel vagy toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Akkor érezhető, hogy van-e síkosság, csúszósság, van-e valamilyen váladék a papíron. Ha van, akkor a síkosság, nyújthatóság dönti el, hogy nyák vagy hüvelyváladék, amit észlelni lehet.

Mikor vizsgáljuk a nyákot?

Naponta, de erre nézve nincs kitüntetett napszak kijelölve. A legtöbb nő, aki a módszert használja, egy idő után automatikusan regisztrálja a nyák milyenségét. Fontos, hogy a nap végén feljegyezzük az érzeteket és a nyák megjelenését, különösen a fogamzóképességre leginkább utaló jelet, amit a nap folyamán tapasztaltunk.

Nyákfeljegyzés készítése

A Billings módszer megtanulásának első és legfontosabb lépése a tudatos elhatározás a nyák (és változásainak) nyomon követésére. Egy hónapos megfigyelés után a nő készen áll a módszer használatára. A gyors és egyszerű tájékozódás érdekében a megfigyelések nyilvántartására színes jelzőcímkéket vezettek be.

Az ovulációs módszer színkódjai: Piros: a vérzés vagy pecsételő vérzés napjaira. Zöld: amikor nem figyeltünk meg nyákot és a szárazság érzetét tapasztaljuk. Fehér: ha megkezdődik a fogamzóképes típusú nyák termelődése. Sárga: a fogamzásképtelenség időszakában, ha a nyák napról-napra ugyanolyan marad az ovuláció előtt. Sárga címkét használunk az ovuláció utáni nyák jelzésére is (ezek a napok terméketlenek, mivel a petesejt elpusztult). Minden este a nyáktáblázatba színes ceruzával jelöljük, amit a nap folyamán tapasztaltunk. Megfigyeléseink eredménye lehet: 1. nincs nyák, 2. van nyák, 3. milyen jellegű a nyák. Egyszerűen saját szavainkkal jegyezzük fel, hogy milyen volt az érzet és megjelenés. Nem szükséges, hogy a leírás mások számára is jelentsen valamit! A megfigyelések rögzítésére először csak piros, zöld és fehér színt használunk. Ezeket egy vagy két ciklus alatt tanulmányozzuk és értelmezzük. (Feljebb 1 hónap!) A tanulási szakasz után kétféle nyáktípust különböztetünk meg: a fogamzóképes típusú fertilis nyákot (fehér színnel jelöljük) és a nem fogamzóképes nyákot (sárga színnel jelöljük). A módszer tanulásának kezdeti hónapjában ajánlatos a közösüléstől való tartózkodás! A mechanikus fogamzásgátló eszközök szintén kerülendők, mivel a méhnyaki nyák jelenlétét az ondófolyadék vagy az együttlét alatt keletkező 

Billings módszer

hüvelyváladék elfedheti. A napi feljegyzések Billings módszersegítik a nyáktípusok adta cikluskép megismerését normális ciklusokban, az ovuláció stressz miatti késésekor, valamint megváltozott élethelyzetek esetén: például szoptatás közben vagy a változás kora felé haladva.

A  NYÁK SZEREPE: • védőbevonatot nyújt a spermiumok számára, • biztosítja energia-szükségletüket, • szűrőként hat: elpusztítja a hibás, sérült spermiumokat, • segíti mozgásukban, vezető csatornákat képezve számukra. Mindez lehetővé teszi, hogy a spermiumok megőrizzék megtermékenyítő-képességüket 3-5 napon át a nő szervezetében. Nyák nélkül gyorsan károsodnak, elpusztulnak. A nyák tehát nélkülözhetetlen a megtermékenyítéshez!

 

Billings módszer

Ha a nyák-jelek nem egyértelműek, a megfigyelést hasznos lehet megvitatni az ovulációs módszer egy képzett oktatójával! Sok nő abbahagyja a napi feljegyzések készítését, miután megbizonyosodik arról, hogy képes a nyákmegfigyelés pontos értelmezésére. Ennek ellenére ajánlatos a feljegyzéseket folytatni, ha a fogamzást biztosan el akarjuk kerülni! Ne törődjünk azzal, ha a nyák jellemzői nem egyeznek másokéval. A termékeny típusú

Billings módszer

nyák hosszabb vagy rövidebb ideig lehet jelen és mennyisége is változó. Minden nő felismeri saját nyákjellegzetességét, amely éppolyan egyedi, mint ő maga! A táblázatkészítés fontos előnye a párok esetében, hogy olyan bizalmas és lényeges megbeszélést eredményezhet, mint a gyermekvállalás kérdése. A módszer velejárója minderről intimen beszélni, ami gyakran javítja a párok kapcsolatát. A férfiak egy része látni akarja a 

Billings módszer

táblázatot, hogy megismerje a nő ciklusát és alkalmazkodhasson hozzá. Ilyen módon segíthetik egymást a „szabályok” betartásában és megoszlik a fogamzás-szabályozás felelőssége, ami a nő számára a megkönnyebbülés érzésével jár. A módszer sikeres használatához tehát nélkülözhetetlen a partnerek együttműködése, a szeretetteljes és állandó kommunikáció verbális és nem verbális formái, amelyek előmozdítják a házastársak összhangját és személyes érettségét. Ez az oka annak, hogy a módszert alkalmazók körében a válások száma minimális.

Kapcsolódó tartalmak

Örökbeadás

Foglalkoztat az örökbeadás gondolata? Nem tudod elképzelni, hogy mehet az ilyen?Nem tudod elképzelni milyen lépések állnak előtted?Szeretnél olyan emberrel találkozni, aki nem csak megért, de

Tovább olvasom »

A női nemi MŰKÖDÉS

A női szervezet a serdülőkortól (átlagosan 12 éves kor) kezdve körülbelül 50 éves kor beköszöntéig állandó készültségben áll egy esetlegesen megfogant élet befogadására, kihordására, világrahozatalára

Tovább olvasom »

Abortusz után

Bár az abortusz ismert és komoly  vitákat generáló téma, még mindig  vannak olyan területei, amiről nem,  vagy csak keveset beszélünk. Annak ellenére, hogy ma minden

Tovább olvasom »