HA AZ ABORTUSZT VÁLASZTOD

MI AZ ABORTUSZ?

Az abortusz a vetélés szó latin, orvosi megfelelője. Alapvetően beszélhetünk spontán vetélésről, amikor az anya szervezetének reakciójaként, vagyis természetes úton következik be, valamint művi vetélésről, amikor külső, mesterséges beavatkozás útján távolítják el az anya méhéből a megfogant életet.

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ ABORTUSZ?

Amikor valaki megtudja, hogy gyermeket vár, döntenie kell: megtartja vagy elveteti gyermekét. Ha megtartja, következik a terhes gondozás, ha el akarja vetetni, a Családvédelmi Szolgálatot kell felkeresnie. Itt tájékoztatják a teendőkről és információkat hallhat az abortusz következményeiről is, néhány nap gondolkodási idő után pedig, amennyiben a kismama továbbra is a terhessége megszakítását kéri, innen irányítják a kórházba a műtéti beavatkozás elvégzésére. Magyarországon a terhesség művi megszakítására kétféle eljárást alkalmaznak: 

KISZÍVÁS

A 6. hétig ezzel a módszerrel szakítják meg a terhességet. Ennek során egy vékony katéter, ill. egy nagyobb fecskendő segítségével kiürítik a méh tartalmát. Az esetek zömében nem szükséges a méhnyak tágítása és ritka a fájdalomcsillapítás szükségessége is. VÁKUUMOS KISZÍVÁS  (6-12. HÉTIG) A műtét előtt a méhnyakat ki kell tágítani, hogy az abortusz elvégzéséhez szükséges eszközök beférjenek a méh üregébe. A tágításnak kétféle útja lehet, a gyakoribb nedvszívó lamináriákkal történő, vagy a ritkább gyógyszeres. Maga a műtét altatásban zajlik. Mivel az embrió már akkora, hogy sima, kiszívásos módszerrel nem távolítható el, a műtétet végző orvosnak először az embrió testrészeit kell kiürítenie, melynek utolsó fázisa a csontosodni kezdett koponya összezúzása. A beavatkozás befejező lépése az ún. kaparás, amikor a méhet belülről kikaparják, mivel minden esetben a megvastagodott nyálkahártyát az abban fejlődő méhlepénnyel együtt kell eltávolítani.

AZ ABORTUSZ KÖVETKEZMÉNYEI

Mint minden műtéti beavatkozás, ezek az eljárások is rejthetnek komplikációkat és okozhatnak maradandó szövődményeket. FIZIKAI KÖVETKEZMÉNYEK A MAGZAT SZÁMÁRA:  az abortusz a teljes fizikai megsemmisülést jelenti. Akik úgy gondolják, hogy a magzat csak egy szövetcsomó, tudat és érzékelés nélkül, azok számára szeretnénk ajánlani egy dokumentumfilmet, melynek címe Néma sikoly. Ebben a filmben egy szakorvos egy, az abortuszt bemutató videofelvételen mutatja be és magyarázza el, hogyan érzékeli a magzat a méhbe behatoló műszerek jelenlétét, és hogyan kezd menekülni, hogy elkerülje az életveszélyt, sikertelenül. Ezt a dokumentumfilmet azonban csak azoknak javasoljuk megnézni, akik nem riadnak meg a megrázó és sokkoló felvételek láttán. Az interneten is láthatsz igen megrázó fényképeket, ahol az elabortált magzatok testrészei darabokban hevernek a műtőasztalon. Neked még nézni is szörnyű ezeket a felvételeket, neki pedig át kellett élnie, azután pedig halnia. A NŐ SZÁMÁRA: Az abortuszt végző orvos nem látja a méh belsejét műtét közben, így előfordulhat, hogy valamilyen kis szövetdarab bent marad. Ha az embrióból, vagy a megvastagodott nyálkahártyából bármilyen kicsi szövet ott marad, akkor az, könnyen és gyorsan elfertőződhet. Ennek tünetei lehetnek: nem szűnő méh-, vagy hasfájás, nagyon erős vérzés, láz, darabos, esetenként bűzös vérzés, erős görcsök, 3 hétnél tovább tartó vérzés. Ha nem kezelik, a fertőzés rövid időn belül súlyos betegségekhez, meddőséghez, akár halálhoz is vezethet. Ha a méh falán valamely sebészi eszköz áthatol, akkor az kilyukadhat, azaz perforálódhat. A méhnyakat ért sérülések meghiúsíthatják a későbbi terhességeket, mivel a méhszáj tartóképessége meggyengül, így a következő várandósság során kinyílhat a növekvő tömegű méh és baba súlya alatt, ami pedig vetéléshez, vagy koraszüléshez vezethet. A kaparást végezhetik olyan mélyen, hogy a méhnyálkahártya nem képes, vagy elégtelenül regenerálódik újra és újra a havi ciklus során, aminek következtében nem tud megtapadni egy következő, tervezett embrió. Az eredmény vetélés lesz, és e probléma megjelenésekor a nő valószínűleg egy babát sem tud majd kihordani. Egyéb szövődményként kialakulhatnak későbbi vérzési problémák, hashártyagyulladás, gyomor-, és bélpanaszok. 

LELKI KÖVETKEZMÉNYEKLELKI KÖVETKEZMÉNYEK

A fizikai kockázatok mellett azonban az abortusznak érzelmi és lelki következményei is vannak. Erről nagyon keveset beszélnek, mert jelenleg is folynak pszichológiai kutatások, amelyek nemrégiben derítettek fényt arra a tünet együttesre, amelyet az abortusz következményeként PAS-nak (Post Abortion Syndrome=abortusz utáni trauma) neveztek el. Az abortusz utáni traumát a nőnek az a küzdelme okozza, hogy megbékéljen tettével, kibéküljön önmagával és elfogadja önmagát olyannak, amilyennek teremtetett. Sok nő közvetlenül az abortusz után megkönnyebbülést érez. Megkönnyebbülést, hogy megszabadult a nem kívánt terhességtől, hogy már nem nyomasztják azok a terhek, amelyek eddig nehezedtek rá. Sokszor nem is érzékeli, hogy ezután sem lesz szabad és megkönnyebbült, mert ezután sokkal súlyosabb következményekkel kell szembenéznie. Valamiféle érzelmi fájdalom valamennyi nőnél jelentkezik. Ennek az érzelmi fájdalomnak egy hatásos, rövidtávú kezelése: a tettének tagadása. Különbözőféleképpen fogalmazzák ezt meg: helyesen döntöttem, nem követtem el bűnt, nem vagyok gyilkos, nem volt más választásom, nem tehettem róla, kényszerítettek a körülmények stb. Ez ideig-óráig megvédi a nőt a fájdalmas veszteség terhétől. Ha egy nő nem néz szembe önként az igazsággal és nem fogadja el, hogy döntéseiért felelős, akkor tagadásának a foglya marad és képtelen lesz felszabadultan örülni az életnek és a kapcsolatainak. 

Néhány terület, ahol ez jelentkezik: –  önvád: megbánta az abortuszt, vádolja magát, miért is döntött így, –  harag: haragszik önmagára, haragszik partnerére és vádolja őt aki ezt a fájdalmat okozta neki, vagy elhagyta, esetleg szüleire, akik kényszerítették az abortuszra, –  bánat: szomorúság a baba elvesztése miatt, önsajnálat a krízishelyzet miatt, –  lelkiismeret-furdalás: ránehezedik annak a tudata, hogy ő a felelős a döntéséért, –  elveszettség érzése, önbecsülés sérült: egy abortuszon átesett nő vallomása: „Ha arra képes voltam, hogy a saját gyermekemet megöljem, akkor mire vagyok még képes, ki vagyok én egyáltalán?”, –  öngyűlölet, önpusztítás: az önvád elfajulása, maradhat egy érzés, de tettekben is kifejeződhet (alkohol, kábítószer, szexuális kicsapongások), –  öngyilkosság-érzés, –  képtelenség a babáról való elfeledkezésre (ha újszülöttet lát, sírva fakad, bababolt kirakatánál elérzékenyül, elabortált gyermeke várható születésnapjáról megemlékezik), –  újra és újra átéli az abortuszt, visszatérő képek, rémálmok, –  gyász: az elvesztés fájdalma, amelynek nincs lezárása (hiszen nem volt temetés, nem volt elbúcsúzási lehetőség), –  képtelenség az önmegbocsátásra, –  szexuális érdeklődés elvesztése, –  a szexet nem élvezi: fél az újabb terhességtől, –  kiegyensúlyozatlan partnerkapcsolat: akár partnerével marad, akár új kapcsolatba kezd, bizalmatlanság, bizonytalanság veszi körül, úgy érzi bárki mellett újra bajba kerülhet, –  kommunikációs nehézségek: az önvád, a trauma átélése miatt zárkózottabbá váló nő nehezebben nyílik meg, titkolja érzéseit, –  újabb terhességmegszakítás: az abortuszon átesett nők kevesebbet vívódnak, hogy újra megtegyék-e, mint első alkalommal, van, aki sorozatosan, fogamzásgátlóként használja az abortuszt, egyre súlyosabb és kockázatosabb következményeknek téve ki magát.

A FÉRFIAKNAK IS FÁJ

Talán első olvasásra úgy tűnik, mintha ez a füzet csak lányoknak készült volna, de úgy igazságos: ha a szexuális együttlétben mindketten aktívan részt vettek, a fiú és a lány is, akkor a következményekről is mindkettejüknek tudni kell! És azt is közösen kell viselniük! Igaz, az abortusz utáni fizikai következmények csak a lányokat érintik, de a lelkében minden férfi előbb vagy utóbb, de szembesül tettével. Ha még nem említettük volna eddig, akkor most szóba kell hoznunk, hogy a szexet döntő többségében a fiúk kezdeményezik. Egy lány mindig arra vágyik, hogy akinek odaadja magát, az megbecsülje, szeresse őt, lelkileg és érzelmileg egy hullámhoszszon legyen vele, ezért ha a fiú mindezeket szem előtt tartja, akkor mindkettejük számára élvezetes lesz az aktus és alig várják, hogy újra átélhessék. A tapasztalat azonban az, hogy különösen a fiúk, de néha a férfiak is, a saját vágyaik kielégítésére koncentrálnak, sokszor nem is törődve partnerük szükségeivel, szinte eszközként használva a lányt, hogy kielégítsék saját magukat. Ezt a lányok megérzik, mert őszinte szerelem nélkül nem élvezik a szexet, nem nagy lelkesedéssel várják a következő alkalmat. Bármilyen is a szexuális életük, ha becsúszik egy nem kívánt terhesség, azonnal oda az idill vagy még inkább a látszólagos boldogság. Nehéz döntés elé kerül a pár. Ha a fiúk, férfiak tudnának arról, milyen következményei vannak az abortusznak, minek teszik ki szerelmüket, milyen veszélyekbe sodorhatják őket, akkor sokukban megszólalna a lelkiismeret és jobban vigyáznának. De talán még ritkábban fordulna elő, hogy elmenekülnek, mint egy cserbenhagyásos gázolás tettese. Merthogy a férfi feladata a családja védelme, a szeretteiről való gondoskodás, eltartásuk, vezetésük. Ezt a fiúk még nem élték át. Amikor férfivá válnak, visszaemlékeznek arra, hogy valamikor cserbenhagytak egy lányt, és saját, még meg nem született gyermeküket is magára hagyták. Ez bántja őket, mert úgy érzik, kudarcot vallottak ebben a szerepükben, és önértékelésük, önbecsülésük megszenvedi a múlt történéseit. Sok férfi másodszor már nem engedi, hogy társa abortuszra menjen, merthogy AZ ABORTUSZ VÁLASZTÁS KÉRDÉSE! Sok lány megtartaná kisbabáját, ha nem maradna magára a döntéssel és azt érezné, van mellette valaki, aki támogatja őt. Ez legtöbbször a partnere, az apa, de tiniknél még a szülők is óriási segítséget jelenthetnek, ha nem elítélik, hanem melléállnak gyermeküknek. De térjünk vissza a fiúkra! Ha a lányok felelősek a tetteikért, akkor a fiúk, mint kezdeményezők, még inkább! Igazából nem is biztos, hogy tudnak róla, de még büntetőjogi felelősségük is van, amennyiben partnerük 18 év alatti. És talán nem ismeretlen a gyermektartás fogalma sem, amit az apának kell fizetnie megszületett gyermeke után. Érdemes tehát végiggondolni, hogy néhány élvezetes pillanatért megéri-e ekkora árat fizetni.

Kapcsolódó tartalmak

7 évvel később

Az abortuszom után 7 évvel, miután megszületett a kislányom kezdett el mardosni a lelkiismeretfurdalás, hogy mit tettem. A lelkiismeretfurdalásból súlyos bűntudat lett, amihez társult az

Tovább olvasom »
Természetes fogamzásgátlás hőméréssel
Fogamzásgátlás

Természetesen!

Az elmúlt évek kutatási eredményei azt bizonyítják,  hogy a természetes fogamzásgátlás nagyon biztonságos lehet,  ezenkívül megadja annak lehetőségét, hogy a nő a saját testével  összhangban

Tovább olvasom »

Rendellenes rend-ellenes

A várva-várt, de betegnek diagnosztizált, és a várandósság közepén indukált szüléssel elveszített babák után fellépő üresség nehezen körülírható, gyakran már a szülés alatt fellépő, nagyon

Tovább olvasom »

Segítség a baba…

Sok abortuszon átesett nő évtizedek múlva is hordozza magában fájdalmát és bűntudatát. Lehet, hogy nem volt elég információd. Lehet, hogy tele voltál félelmekkel és kétségekkel.

Tovább olvasom »

FÉRFIAK fogamzásgátlása

A férfiak fogamzásgátlás módszerei nem olyan népszerűek,  mint a női fogamzásgátló módszerek. Fontos, hogy eléggé  biztonságosak legyenek, azaz a nem kívánt terhesség  valóban ne is

Tovább olvasom »