ELVETETNI VAGY MEGTARTANI?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, szükséges ismerni a tényeket, tudni kell, mik az abortusz következményei, mivel kell szembenéznie annak, aki ezt a „megoldást” választja. Azt szeretnénk, ha elgondolkodnál milyen jövőt szeretnél magadnak. Ne csak arról, mi szeretnél lenni, milyen álmaid, vágyaid vannak, milyen tervekkel indulsz az életnek, hanem arról is, milyen családot szeretnél, hogyan készülsz a párválasztásra, a családalapításra, mert bizony egy nem kívánt terhesség romba döntheti valamennyi tervedet. Azt szeretnénk, ha a saját kezedbe vennéd a döntést, melyik úton akarsz járni, ha átgondolva, megfontoltan, felkészülnél a felelős, a következményeket vállaló párkapcsolatra és helyes irányba indulnál el a boldogságod felé, elkerülve a buktatókat, a csapdákat, a veszélyeket és a tragédiákat. Egy hangulatos este után a pillanat hevében már nagyon nehéz egy kapcsolatot lelassítani, ha előre nem jelölsz ki magad számára határokat, akkor már nem fogsz tudni ellenállni a kísértésnek és olyan rizikós szituációkba keveredhetsz, amelyekből ritkán jöhetsz ki jól. Ráadásul alkohol vagy kábítószer hatására elmúlnak a gátlásaid, tompul a veszélyérzeted, nagyobb esélyed van arra, hogy másnap reggel egy idegen ágyában ébredsz fel, és fogalmad sincs, hogy kerültél oda.
Most még választhatsz jó és rossz között, később váratlanul teherbe esve már csak számodra két rossz között választhatsz. Most még nem késő, állj meg és gondolkozz el, tervezz és ragaszkodj a tervedhez!

VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEK NEM KÍVÁNT TERHESSÉG ESETÉN Egy bekövetkezett nem kívánt terhesség esetén nehéz meghozni azt a döntést, hogy a babát megtartsák-e, vagy elvetessék a fiatalok. Ez függ az érettségüktől, kapcsolatuk erősségétől és szüleik hozzáállásától is. Az is probléma lehet, ha a fiú és a lány nem értenek egyet, mi legyen a terhesség sorsa. 

A lány úgy dönt, hogy megtartja a babát Felmérések szerint ebben az esetben a fiúk több mint 80%-a „lelép”, nem vállalva a felelősséget a tettükért, magára hagyva a lányt az összes következménnyel együtt. Nagy bátorság és igen erős szülői támogatás kell ahhoz, hogy a gyermek megszülése mellett döntsön a fiatal. Hiszen ennek életre szóló következményei lesznek: lehet, hogy abba kell hagynia a tanulást, végzettség híján nehezebb lesz munkát találnia, megélhetési gondjai lehetnek emiatt, vagy később munka és gyerek mellett kell tanulnia, és kérdés, hogy egy gyermekkel milyen eséllyel létesíthet újra tartós kapcsolatot.

A fiú a lány mellé áll és együtt megtartják a babát (akár önszántából, akár a szülei szeretnének az unokáról gondoskodni) Ez is alapos változásokat hoz: eddig szabadon, akkor találkoztak, amikor akartak, most viszont egy családdá válnak, közösen kell döntéseket hozni (pl.: lakhely, munkavállalás, gyereknevelés), a fiúnak immáron gondoskodnia kell a családjáról. Teljesen megváltozik az életük, még az is lehet, hogy a szüleik gondoskodnak róluk. Így viszont nincs önálló életük, s ez sokszor a fiatal pár kapcsolatának megromlásához vezet. Ez a kényszerpálya kihat életük valamennyi területére s ez a hirtelen rájuk szakadt felelősség és életváltozás nagy próbák elé állítja őket.

ÖrökbeadásÖrökbeadás

Vannak, akiknek a lelkiismerete nem engedi meg az abortuszt, de a gyermek felnevelésének terhét sem tudják felvállalni. Számukra egy lehetőség az örökbeadás. Ma sok gyermektelen házaspárnak kell várakoznia, hogy egy megszületendő kisgyermeket örökbe fogadhassanak. Ha valaki nem tudja, vagy nem akarja felvállalni leendő gyermeke felnevelését, akkor az örökbeadás jó lehetőségnek számít. De ez sem könnyű döntés. Tudni azt, hogy van egy gyermekem, de nem láthatom. Az is előfordul, hogy a baba megszületése után az anyuka érzelmileg annyira kötődik gyermekéhez, hogy meggondolja magát, és mégis megtartja a babát. Míg ha abortuszra ment volna, erre esélye sem lenne.

Abortusz

Az előzőeket olvasva úgy tűnik, az abortusz jár a legkevesebb változással, káros következménnyel. A műtéti beavatkozás egy napi kórházi benntartózkodást igényel, és eltávozva, mintha mi sem történt volna, folyik tovább az élet. De csak úgy tűnik! Nagyon sok fiatal lány lelkileg összetörve hagyja el a kórházat, már akkor megbánja, amit tett. Mások hónapok, évek, évtizedek múlva érzékelik az abortusz hatásait. Akár előbb, akár utóbb, de mindenkinél jelentkeznek ezek a hatások. A következőkben két utat szeretnénk felvázolni előtted, amik között választhatsz. Már említettük, hogy mivel nincs 100%-os fogamzásgátlási módszer, ha szexuális életet élsz, akár rendszeresen, akár csak egyetlen alkalommal is, ki vagy téve egy nem kívánt terhesség bekövetkezésének. Néhány dologgal tisztában kell lennie annak, aki az abortuszt választja. A fiúknak sem árt, ha tudják, minek teszik ki barátnőjüket és magukat is, amikor a terhességmegszakítás mellett döntenek.

Kapcsolódó tartalmak

Ingyenes szolgáltatásaink

Egy nem tervezett terhesség nagyon megrázó élmény… Nehéz egyedül végigcsinálni, de az egyes lehetőségeket mérlegelni még nehezebb. Ne engedd, hogy valaki rád erőszakolja az akaratát!

Tovább olvasom »

FÉRFIAK fogamzásgátlása

A férfiak fogamzásgátlás módszerei nem olyan népszerűek,  mint a női fogamzásgátló módszerek. Fontos, hogy eléggé  biztonságosak legyenek, azaz a nem kívánt terhesség  valóban ne is

Tovább olvasom »

Rendellenes rend-ellenes

A várva-várt, de betegnek diagnosztizált, és a várandósság közepén indukált szüléssel elveszített babák után fellépő üresség nehezen körülírható, gyakran már a szülés alatt fellépő, nagyon

Tovább olvasom »

A magzat fejlődése

A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé. A beágyazódásig eltelt időszakban  – 7-10 nap

Tovább olvasom »
hormon gyógyszer
Fogamzásgátlás

Hormonok

A hormonális fogamzásgátlók a női szervezet működését  zavarják meg. Olyan hormon tartalmú készítmények, melyek  megakadályozzák a peteérést. Amennyiben pedig nincs  peteérés, nincsen ami megtermékenyüljön.  Orvosi

Tovább olvasom »
Sürgősségi fogamzás(?)gátlás
Fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzás(?)gátlás

Az „esemény” utáni, 72 órán belül bevett sürgősségi tabletták  nagy hormontartalmúak.  Használatának súlyos következményei lehetnek! Nem megfelelő, vagy éppen teljesen hiányzó védekezés esetén szokták igénybe

Tovább olvasom »