FÉRFIAK fogamzásgátlása

A férfiak fogamzásgátlás módszerei nem olyan népszerűek,  mint a női fogamzásgátló módszerek. Fontos, hogy eléggé  biztonságosak legyenek, azaz a nem kívánt terhesség  valóban ne is jöjjön létre.  Legyenek egyszerűen alkalmazhatóak,  a lehető legkevesebb mellékhatással rendelkezzenek,  és ha mégis fellép a terhesség, ne rendelkezzenek  magzatkárosító hatással!

Ezek az ismeretek egy modern férfi számára szükségesek és egyben nélkülözhetetlenek is.

Megszakított közösülés

 A legrégibb, legelterjedtebb módszerek egyike a megszakított közösülés, amelynek lényege, hogy a férfi a szexuális aktus során a magömlés előtt kiveszi a hímvesszőt a hüvelyből, megszakítja az együttlétet. Ehhez nagy önkontroll kell a férfi részéről, de még abban az esetben is, ha sikerül időben megszakítani a közösülést, bekövetkezhet egy nem tervezett terhesség. A magömlés előtt megjelenik úgynevezett előváladék a hímvesszőn, ami tartalmazhat spermiumot, és ez elegendő lehet ahhoz, hogy megtermékenyítse a női petesejtet. Becslések szerint átlagos használat esetén minden 100 nőből 25 (vagyis minden negyedik!) esik teherbe a megszakításos módszer alkalmazói közül. Egészségkárosító hatása nincsen ennek a módszernek, de lelkileg nem tesz jót. Hiszen éppen a lényeg, a két ember egybeolvadása, örömük beteljesülése marad el. Ez zavart okozhat a házaséletben.

Óvszer

Egy másik módszer a férfiak által használt fogamzásgátló eszköz: az óvszer (kondom,  „koton”, „gumi”), amely a merev péniszre felhúzva megakadályozza az ondó bejutását a nő testébe. Célja a nem kívánt terhesség elkerülése és a nemi betegségek elleni védekezés. Fontos tudni azonban, hogy nemi betegség már szoros érintkezés során is elkapható, mivel ezek a betegségek a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével is átterjedhetnek egyik emberről a másikra. Mivel az óvszer nincs fent a hímvesszőn a teljes együttlét során, és amúgy is csak a hímvesszőt fedi be (egy ideig), így nincs teljes biztonság a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben az óvszer használatakor. Jó tudni azt is, hogy nem csak kizárólag közösülés útján kaphatóak el ezek a betegségek, hanem vannak a több száz (!) nemi úton terjedő betegségek között olyanok, amelyek már orális kapcsolatban is (akár csókolózás) elkaphatók. Ennek a hamis biztonságérzetnek és a védekezéssel kapcsolatos felvilágosítás hiányosságának eredményeképpen az emberek fele még 26 év alatt megtapasztal valamilyen nemi betegséget. Sőt, a kamaszok egynegyede is elkap szexuális úton terjedő betegségeket. 

Műtéti eljárás 

A férfi fogamzásgátlás műtéti megoldásának legegyszerűbb módja az ondóvezeték (vasectomia) here felett történő átvágása. Ez a műtéti megoldás az egyik legbiztosabb módszere a fogamzásgátlásnak. Fontos megjegyezni, hogy műtét után nem azonnali a terméketlenség. Két hónappal később legalább egy spermium mintát meg kell vizsgáltatni, hogy biztosan kimondható legyen a biztos fogamzásgátlás. Magyarországon szigorú jogszabályi feltételekhez kötik a műtét elvégzését, 40 éves kortól ill. három vérszerinti gyermek esetén végezhető el. Egy másik eljárás során, ún. Vasclipimplantátum kerül beültetésre: egy kapoccsal kötik el az ondóvezetéket. 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: telegram
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

Kapcsolódó tartalmak

Ingyenes szolgáltatásaink

Egy nem tervezett terhesség nagyon megrázó élmény… Nehéz egyedül végigcsinálni, de az egyes lehetőségeket mérlegelni még nehezebb. Ne engedd, hogy valaki rád erőszakolja az akaratát!

Tovább olvasom »
Billings módszer
Fogamzásgátlás

Billings módszer

Egy ausztrál házaspár – Evelyn és John Billings –  által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi  orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése.  A módszer alapja az önmegfigyelés.

Tovább olvasom »
Sürgősségi fogamzás(?)gátlás
Fogamzásgátlás

Sürgősségi fogamzás(?)gátlás

Az „esemény” utáni, 72 órán belül bevett sürgősségi tabletták  nagy hormontartalmúak.  Használatának súlyos következményei lehetnek! Nem megfelelő, vagy éppen teljesen hiányzó védekezés esetén szokták igénybe

Tovább olvasom »

A női nemi MŰKÖDÉS

A női szervezet a serdülőkortól (átlagosan 12 éves kor) kezdve körülbelül 50 éves kor beköszöntéig állandó készültségben áll egy esetlegesen megfogant élet befogadására, kihordására, világrahozatalára

Tovább olvasom »

Szeretnék gyermeket!

Elérkezettnek látod a szülővé válás idejét? Sokat olvastál erről a témáról, de mégis vannak megválaszolatlan kérdéseid, aggodalmaid?Esetleg hosszabb ideje nem sikerül a gyermekáldás és egyre

Tovább olvasom »